sobota 30. března 2013

Není psychoterapie jako psychoterapie

Když se řekne psychoterapie, každý z nás si pod tímto slovem představíme něco jiného. Někdo si představí bílé pláště a sterilní odosobnělé prostředí, někdo dvě osoby sedící naproti sobě a terapeuta - odborníka, dumajícího nad tím, jak pacienta/klienta zbavit potíží, uzdravit.
Systemická psychoterapie je však především o partnerském dialogu. Toho, kdo k nám přichází, nebereme jako klienta nebo pacienta, ale především jako člověka.
 
A tak psychoterapie v našem (systemickém) podání není jen o řešení vážných problémů (i když i s nimi se setkáváme), ale často se stává, že se na konzultacích zabýváme sebepoznáním a osobním rozvojem daného člověka, pomáháme mu objevovat a rozšiřovat potřebné kompetence k tomu, aby něčeho dosáhl. V těchto případech se možná lépe hodí namísto slova psychoterapie používat slovo koučink, nebo také dnes již zavedený pojem tzv. životní koučink (life koučink). V životě každého z nás nastávají tu a tam chvíle, kdy bychom se s někým rádi poradili o tom, jak něco dělat lépe, jak se v něčem zdokonalit, nebo jak dosáhnout kýženého cíle. Občas si sami nedokážeme pomoci a ani od okolí se nám nedostává potřebné zpětné vazby. V takovýchto případech je tu terapeut-kouč, který pomáhá člověku se v dané situaci zorientovat  a naplánovat kroky, jak dál.
 
Psychoterapie v našem podání je tedy šitá na míru každému, kdo u nás zaklepe na dveře.

Žádné komentáře:

Okomentovat